onsdag 27. august 2008

ARTIKKELANALYSE

Nett-avisen VG:
VG skrev i går, 27.08.08, ved journalist Francis Lundh, at studenters psykiske helse er dårlig, og at mange lider av psykiske problemer. Det blir sagt at deres psykiske helse er mye dårligere en den gjennomsnittlige psykiske helsen blandt den øvrige befolkningen i Norge.
De har snakket med et utvalg studenter, som mener at problemene og stresset kommer av dårlig økonomi, beinharde studier, høye forventninger og jobbing utenfor studiene.
Videre i artikkelen står det at Kunnskapsdepartementet synes at de høye tallene for studenter med psykiske problemer er skremmende høye, og at de vil følge det opp for så å prøve og gjøre noe med det. Regjeringen på sin side, er ikke nødvendigvis villige til øke stipend og lån for å lette studentenes økonomi. Regjeringens pengebeløp har stått stille i fire år, mens levekostnadene for studenter og befolkningen generelt har steget, noe studentene mener er en stor årsak til deres dårlige psykiske helse og stress.
Denne artikkelen er skrevet av en journalist, som har hentet informasjon fra ulike kilder, som kunnskapsdepartementet og politisk rådgiver for statsråd Tora Aasland (Kyrre Lekve). Han har så gjengitt gjengitt informasjonen.
Nettavisen er brukt som kanal, noe som gjør at et noe begrenset antall mennesker leser den. Det er antakeligvis sånn at de fleste unge mennesker bruker nett-aviser, for eksempel studenter som denne artikkelen handler om, og som antakeligvis har som hensikt å applikere til akkurat studentene. Det er nok også ønsket at studenters foresatte, blivende studenter og personer som har ressurser til å forandre på dagens situasjon skal lese den. Effekten av en slik artikkel er usikker, selv om den, sammen med økt handling fra regjering, privatpersoner og studentene selv kan føre til et bedre liv for studentene. Studentene kan også ha godt av å lese at flere lider av psykiske problemer enn de selv.
Kommunikasjonen i denne artikkelen virker vellykket, men det kommer ann på utfallet av saken. Det blir sagt at i etterkant av at artikkelen ble publisert, har flere studenter henvendt seg og sagt at de også lider av psykiske problemer og stress, også de på grunn av årsakene artikkelen nevner. Dette sier noe om at artikkelen har hatt noe for seg, noe som er positivt.

KOMMUNIKASJON OG KOMMUNIKASJONSMODELL

KOMMUNIKASJON har alltid eksistert, og vi bruker det hele tiden i ulike former. Vi har god og dårlig kommunikasjon, alt ettersom måten ting blir lagt fre på og kommunikasjonsformen som blir brukt. Vi kommuniserer munntlig, skriftlig, enveis, gjensidig, privat, offentlig, på et profisjonelt/ ikke-profisjonelt planplan. Dette er bare et fåtall måter å kommunisere på. Ulike mediumer brukes for å formidle kommunikasjonen, tv, radio, aviser, internett osv. er eksempler på det. Internett er antakeligvis et av de største kommunikasjonsmediene vi har, både for unge og eldre mennesker, gjennom for eksempel nettaviser, MSN, e-mail, blogger, nett-tv og organisasjoners hjemmesider.

Kommunikasjonsmodellen går ut på å beskrive gjennom en modell hvordan kummunikasjon forgår gjennom et medium; fra en sender og hele veien til mottakeren. Det er også en modell man kan følge for å finne ut om kommunikasjonen er god eller dårlig.

Enkel utgave av modellen:
MEDIUM
SENDER -> BUDSKAP -> MOTTAKER
  • SENDER: F.eks. en avis, journalisten bak artikkelen.
  • BUDSKAP: Budskapet er det senderen ønsker å formidle. Mottakerne tolker budskapet, så det er viktig at senderen har en type ansvar for at budskapet blir lagt frem så tydlig som mulig.
  • MOTTAKER: Mottakeren er leseren av avisen, lytteren av radioen, tv-seeren, osv.

Mer utfyllende utgave av modellen:

MEDIUM

SENDER -> KODING -> BUDSKAP ->AVKODING -> MOTTAKER

Her fungerer sender, budskap og mottaker på sammen måte som i modellen over.

  • KODING: Kodingen er måten budskapet blir sendt på. Det er beskrivelsen av hendelsen. Kodingen er med på å forme budskapet, som mottakeren avkoder etter sin tolkning av kodingen av budskapet.

mandag 25. august 2008

Hei og hopp!

Du har nå kommet til min mediablogg, velkommen!
Denne bloggen er opprettet i forbindelse med mediafaget på Frederik II. Denne bloggen kommer til å inneholde diverse skolerelatert materiale og innlegg.