onsdag 6. mai 2009

oppgaver til "Viljens Triumf"

1) Hva er propaganda? Hva gjør denne filmen til en propagandafilm?
Propaganda er er måte å påvirke på gjennom "reklame", publisitet. det kan være opprørsk, og vinklet i en viss retning.
2) På hvilken måte kan denne filmen ha påvirket det tyske publikummet som så den på 1930-tallet? Hvilke virkemidler er tatt i bruk for å overbevise seerne om Hitlers og nazismens fortreffelighet? mye, de hadde ikke så mye medier å den tiden, noe som fører til at det de fikk se påvirket mye. Hitler blir avbildet nedenfra, i froskeperspektiv. dette gjør at han ses på som en autoritær person,i tillegg til at han er en utrolig dyktig retoriker. han sier ting på en overbevisende måte, som gjør at folk hører selv om det han sier ikke nødvendigvis passet dem. han skaffet også arbeid og lettet økonomien til mange i en tøff periode, så han skaffet seg tilhengere gjenom dette.
3) Hvilket inntrykk gir filmen av livet som soldat i den tyske hæren? Forklar.
det xer ut som de nyer livet, de dusjer, synger, "sloss", spiser masse mat, og ser t til å ha et godt samhold. det blir også vinklet til at de jobber for en god sak.

søndag 3. mai 2009

MEDIEVANER

- gjorde avtaler med venner: "snakket sammen på skolen og avtalte, eventuelt ringte"
- gav beskjeder: "muntlig eller over telefon, ved å ringe"
- hørte på musikk "på kasett eller radio, eller LP-plater"
- sendte julehilsener: "på kort"
- betalte regninger: "på banken"
- betalte store summer (eksempelvis for et møblement eller en bil)

det har i alle fall skjedd store endringer siden mine foreldre var på min alder, alt har blitt mye mer utviklet med globalisering, massemedieutvikling og teknologi. jeg gjør avtaler med venner over telefon, på MSN, nettet, eller på SMS. musikk er gjerne på en iPod, radio, Mp3, PC eller lignende. julehilsner senes gjerne på kort eller på mail, eller på SMS. regninger betales via nettbank. penger blir overført.

Mine foreldre er fornøyde med utviklingen, det har vært en omstilling, men når dette kom i boks er det positivt. Jeg synes det er bra at dette har utviklet seg.

onsdag 4. mars 2009

PROGRAMPROFILER

"DEN KJAPPE NYHETSRADIOEN"
P4 radiofrokost
P4 midt i trafikken

"DEN UTDYPEMDE SAMFUNNSRADIOEN"
NRK p2 Formiddagstreffet
P4 Sytten tretti

"DEN LETTE SERVICERADIOEN"
P4 Radiofrokost
P4 Oss megger i mellom

"TAPETRADIOEN"
nrk Mp3
P3 Radioresepsjonen

"OPPLEVELSESRADIOEN"
P2 Jungeltelegrafen
P2 Radio Migrapolis

"DEN KONTAKTSKAPENDE OG AKTIVISERENDE RADIOEN"
P4 Midt i trafikken
P4 Radiofrokost

OMSKRIING AV NYHET TIL RADIONYHET

Vignett
Det pågår en debatt om hvor vidt muslimske skoler skal opprettes, på liklinje med for eksempel kristne skoler. Det er i Human-Etisk forbund, presentert av Kristinn Mile, som fremmer denne saken. I sin uttalelse til dagbladets nettutgave kritiseres Fremskrittspartiet for å være for privatskoler, men mot at muslimene skal få egne skoler. Hun mener at dette går mot menneskrerettighetene, da det hindre foreldrene å la barna gå på en skole tilknyttet sin respektive religion.
Hijab-debatten blir også brukt som et argument i denne saken:
- I hijabdebatten har det vært en utbredt misforståelse at staten er verdinøytral. Men staten er bygd på en lang rekke viktig verdier, som demokrati, for å nevne et eksempel. Norge er en stat med et eget trossamfunn. En livssynsnøytral stat hadde vært en bedre stat for alle sine borgere, sier Mile.
Programlederen presenterer sakens reporter, og går videre til neste sak.

mandag 2. mars 2009

ANALYSE AV RADIOPROGRAM, P1 OG P3

P3/P1:

P3: "RADIORESEPSJONEN"

BRUK AV MUSIKK: ungdommelig, moderne, litt rocket stil, popmusikk
BRUK AV TALE: underholdende, "folkelig", flere som snakker, ikke så tungt stoff, humoristisk, forholdsvis unge programledere. Humoren passer unge, folkelig og ungdommelig språk og tone. Ber lytterene sende inn sms om "underholdninfgssaker", ikke trafikkmeldinger og lignende, eller noe som egentlig har noen betydning for andre å vite.
MILJØ/ EFFKTLYD: Ikke under dette programmet.
HENVENDER SEG TIL: unge

P1: "DET FIKSER P1!"

BRUK AV MUSIKK: mer folkelig og klassisk stil
BRUK AV TALE: et mer "voksent språk", eldre programledere, en annen typem underholdningsfktor og underholdningsmetoder enn P3. En annen følelse av "seriøst innhold", eldre innringere. En mer formell språkbruk enn P3. det er også her underholdning, men dette også humor og hendelsesgjenfortellinger av saker som de yngre ikke synes kan kategoriseres som humor på samme mpte som eldre, generelt sett.
MILJØ-/ EFFEKTLYD: trompetlyd, som en intro av en del av programmet.
HENVENDER SEG TIL: Den noe eldre generasjonen