onsdag 24. september 2008

Bildeoppgave

Dette er et bilde som viser forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn. I forgrunnen ser vi en båt med to personer ute på vannet. I mellomgrunnen ser vi et "landskap", og i bakgrunnen ser vi en solnedgang. Bildet er totalt, og vi ser det gyldne snitt. det er klare proposjoner og oppdelningen av bildet er balansert og harmonosk. Fargene er mørke, da det er mørkt, samtidig som lyset fra solen trekker oppmerksomhet til båten, dybden i bildet, og landskapet. Disse fargene skaper varme i bildet. Det er et asymetrisk bilde. Det er tatt med normalperspektiv.


FROSKEPERSPEKTIV:
Her ser vi at det er froskeperspektiv, etersom vi ser nedenfra. Vi ser opp på mannen, dette perspektivet fører ofte til at man "ser opp til" motivet. Det brukes gjerne til å skille mellom rang; en diktator, president, leder eller lignende. Det skaper et bilde av at motiver er høyere oppsatt/ mer betydning eller har et overtak.



FUGLEPERSPEKTIV:




Her ser vi et fugleperspektiv. Dette perspektivet brukes gjerne omvendt av froskeperspektivet; vi ser ned på noe. det kan brukes for å understreke klasseforskjeller, en leder, diktator, president eller lignendes makt ovenfor en folkegruppe eller enkeltpersonen. Symboliserer gjerne overtak.

KALDE /VARME FARGER:


Dette er et bilde med både varme og kalde farger. Den hvite, blå, svartte og brune fargen blir i denne sammenhengen kalde. Solen i midten av bildet es sol. Denne solen skaper varme i bildet, den gule fargen. Det blir her en kontrast mellom det varme og det kalde. Uten solen villde blidet blitt kaldt og grått. Varme og kalde farger er et godt virkemiddel for å fremheve, eller nedtone et motiv, hendelse eller lignende.

















onsdag 17. september 2008

Retorikk og faksjon

RETORIKK:
Retorikk oppstod i antikken, for over 2000 år siden. Det går ut på å på en best mulig måte presentere noe for bestemte formål; for eksempel en folkegruppe. Viktig innenfor retorikken var å skape tillit til publikummet ditt, å legge frem på en overbevisende måte, og skape sympati. Det var viktig å finne stoffet man ønsket å fremme, finne måten det egnet seg mes å legge den fre mpå i forhold til publikummet, og finne rekkefølgen som ville fungere best. S ofistene var aktive brukere av retorikken, den var filosofer som i motsetning til naturfilosofene, hadde mennesket og våre handlinger i sendtrum. Sofistene underviste i retorikk, og ønsket at sine elever skulle bli gode talere og tenke seg frem til, gjennom diskusjon og læring, hva som var rett og galt og lir gode retoriske talere.

FAKSJON:
Faksjon er ofte brukt for å forklare en roman, novelle eller en artikkel som er basert på virkelige hisoriske hendelser, vevd sammen med fiktiv skriving, som vil si "oppdiktet", og i slike sammenhenger oppdiktet litteratur.

"Oljeberget"

Jeg synes at dokumentaren "oljeberget", som handler om Jens Stoltenbergs politiske liv i arbeidet opp mot valget. Dete r en stykk einformasjon, men hvor objektiv den er kan diskuteres. Vi får et inblikk i "jens Stoltenberg", men kun fra partiets og hans egen vinkel. Antakeligvis, ville denne dokumentaren opptredt svært annerledes hvis det var et av hans motstående partier som uttalte seg om Jens og hans parti, arbeiderpartiet. Jeg synes den er troverdig, den gjør Jens Stoltenberg til en mer menneskelig person, en som vi seere kan identifisere seg med. Den viser både den stressede delen av politikken, og den "glade" delen. Vi får se hvordan politekerne er nødt til å ta seg sammen i forkant av en debatt, et tv-program, en åpning av en vei eller turistatraksjon, osv. Selv om denne dokumentaren antakligvis ikke viser spennet fra den ene siden til den andre av politikkens spekter; vanskligheter, stress og gleder. Den har nok som hesikt å skape oppmerksomhet rundt AP, og sette partiet i et lys som gjør at velgerne føler at de kan identifisere seg med medlemmene og derfor ønsker å stemme på partiet.

torsdag 11. september 2008

Symbol, indeks og ikon



SYMBOL:




Et symbol er tegn vi må kjenne betydningen av for å forstå, for eksempel at dette symbolet står for PI, eller 3,14.

IKON:




Et ikon er et tegn som ligner på det det skal representere. Dette er et eksempel, et bilde av en rullestolbruker; sybloliserer rullestolbruker eller handicap.




INDEKS:

Et indeks er et tegn som henviser til noe annet, for eksempel denne lommeboken som indikerer penger.

mandag 8. september 2008

Er internett et hjelpemiddel til å få tilgag på informasjon?

Internett er et stort oppslagserk, det er helt sikkert. Om man kan stole på alt som står det er vi alle antakeligvis enige om at ikke er mulig, men det er fremdeles mulig å hente frem reell informasjon. Det er en kilde hvor man kan finne flere sider av en sak, og ut fra dette danne seg et eget ståsted.

Internett blir mer og mer utbredt som informasjonskilde etterhvert som tiden går, og utbrer seg også blandt den eldre generasjonen. Elever bruker internett nesten daglig i sitt skolearbeid, og det legges større vekt på å gjøre internettbrukere og elever oppmerksomme på viktigheten av å være kildekritisk. Jeg tror at nette et et utmerket sted for å spre såvel gal informasjon som riktig og dokumentert informasjon. Det er også en svært egnet kilde for variert seriøsitet og kan brukes til å spre personlig data, så vel som å informere verden om nyheter og fakta av ulike slag. Vi ser at nettaviser blir mer og mer populært, og at det er nedgang i salget av papirutgavene av landets største aviser. Dette indikerer nettets stadige vekst. Vi kan se på nettaviser som sanne informasjonskilder, selv om vi fremdeles må huske på at journalistene har skaffet informasnonen de skriver om et sted, tolker den, og noen ganger pregs også artiklene av journalistens egne mening om en sak, noe som kan føre til at informasjonen ikke kommer riktig ut i forhold til bjektivitet osv. Vi har hørt om et flertall rettssaker på bakrunn av feilspredning av informasjon, publisering av bilder som ikke er ønsket at skal bli spredt, osv. Et eksemperl på det siste, er på sladderbladet "se og hør", som nylig var involvert i en rettssak på bakrunn av publisering av private bilder fra et brullyp. Dette kan føre til krav om økonimosk oppreisning og svekket tillit, i tillegg til den store krenkelsen det fører med seg for den berørte part.
Det eneste som er mulig å konkludere med i denne saken, er at internett er et supert sted å spore informasjon, så lenge man tar på seg de granskende brillene og skiller sanne fakta fra usann informasjon og useriøsitet.

onsdag 3. september 2008

REKLAMEANALYSE - BLINDEFORBUNDET

Reklamen er for blindeforbundet. Reklamen "valpen" vant prisen "Gullfisken" for beste reklamefilm i hele 2006, og er laget av Try Reklame.

Det denotative i denne reklamen viser valpen Sesar, som blir herset med av nabohunden; en fullvoksen blandingshund. Nabohunden jager ut den lille valpen ut av hundehuset sitt når regnet øser ned, ødelegger ballen hans, og tisser på den.
Reklamen ender med at lille Sesar har blitt voksen, og har blitt utdannet til blindehund. Sesar er på tur med eieren sin, det regner, og de kommer til en restaurant med hundeforbud.. Utenfor sitter nabohunden, hunden som herset rundt ned Sesar som liten. Nå regner det også, forskjellen er at Sesar for lov å komme inn i varmen, mens den store hunden må ligge ute i regner.

Man kan finne mye konnotasjon i denne reklamen, vi kan tolke mye. Den har en variert målgruppe, den sikter antakeligvis mot de fleste av oss seere. Målet kan være å få mer støtte til utdanning av blindehunder, og sette mer fokus på arbeidet blindeforbundet gjør for å gjøre hverdagen enklere for blinde mennesker. De bruker virkemidler som feks. en søt valp, noe som i seg selv fanger folks oppmerksomhet. I tillegg buker de en sang som virkemiddel i begynnelsen av reklamen; ”We’ll meet again". Sangen spilles når Sesar er valp. Dette gir en indikasjon om at hundene vil møtes igjen, og kan peke mot at den lille valpen Sesar en dag vil ta revange. Hundene har ulik farge, den lille er lys og den store en mørk. Dette kan symbolisere godt og vondt. Reklamen vekker følelser hos seerne, de synes at valpen er søt og at det er synd på den, og de lurer på hvordan det vil gå med den lille stakkars valpen, og velger derfor kanskje å se ferdig reklamen i steden for å trykke videre til neste kanal. Det kan også hende at denne reklamen sender budskapet sitt på en så god/ oppsiktsvekkende måte at vi seere husker den, og i dette tilfellet førte til at vi stemte den frem til å vinne "Gullfisken" i 2006. Den viser at det å være snill og tålmodig lønner seg i lengden! Det er ingen direkte steriotypier, det er i så fall de blinde og deres hund. Det er ikke fremhevet på noen spesiell måte, de ser vanlige ut.
Denne reklamen viser altså en ganske vanlig problemstilling i samfunnet, at den lille, mer usikre eller yngre blir undertrykt av de større, eldre og med en mer sikker fremtoning. Den fanger manges oppmerksomhet på grunn av sitt valg av rollefigurer, og dens evne til å vekke følelser i oss. Det inneholder ikke for mange sener, den er forholdsvis kort og presis.

http://www.youtube.com/watch?v=WieE5dna0tI