mandag 8. september 2008

Er internett et hjelpemiddel til å få tilgag på informasjon?

Internett er et stort oppslagserk, det er helt sikkert. Om man kan stole på alt som står det er vi alle antakeligvis enige om at ikke er mulig, men det er fremdeles mulig å hente frem reell informasjon. Det er en kilde hvor man kan finne flere sider av en sak, og ut fra dette danne seg et eget ståsted.

Internett blir mer og mer utbredt som informasjonskilde etterhvert som tiden går, og utbrer seg også blandt den eldre generasjonen. Elever bruker internett nesten daglig i sitt skolearbeid, og det legges større vekt på å gjøre internettbrukere og elever oppmerksomme på viktigheten av å være kildekritisk. Jeg tror at nette et et utmerket sted for å spre såvel gal informasjon som riktig og dokumentert informasjon. Det er også en svært egnet kilde for variert seriøsitet og kan brukes til å spre personlig data, så vel som å informere verden om nyheter og fakta av ulike slag. Vi ser at nettaviser blir mer og mer populært, og at det er nedgang i salget av papirutgavene av landets største aviser. Dette indikerer nettets stadige vekst. Vi kan se på nettaviser som sanne informasjonskilder, selv om vi fremdeles må huske på at journalistene har skaffet informasnonen de skriver om et sted, tolker den, og noen ganger pregs også artiklene av journalistens egne mening om en sak, noe som kan føre til at informasjonen ikke kommer riktig ut i forhold til bjektivitet osv. Vi har hørt om et flertall rettssaker på bakrunn av feilspredning av informasjon, publisering av bilder som ikke er ønsket at skal bli spredt, osv. Et eksemperl på det siste, er på sladderbladet "se og hør", som nylig var involvert i en rettssak på bakrunn av publisering av private bilder fra et brullyp. Dette kan føre til krav om økonimosk oppreisning og svekket tillit, i tillegg til den store krenkelsen det fører med seg for den berørte part.
Det eneste som er mulig å konkludere med i denne saken, er at internett er et supert sted å spore informasjon, så lenge man tar på seg de granskende brillene og skiller sanne fakta fra usann informasjon og useriøsitet.

Ingen kommentarer: